Historie og visjon:


Villa Bugten er et historisk sted som ligger på Bygdøy.

Bygdøy er en halvøy sørvest i Oslo, mellom Bestumkilen og Frognerkilen. Halvøya består av boliger i sør. I nord er det store områder med jord og skog samt parker rundt og ved Bygdøy Kongsgård og Oscarshall slott. Vikingskipshuset og Norsk Folkemuseum ligger i overgangen mellom de ”grønne områdene” i nord og villastrøkene i syd, mens Kon-Tiki museet og Sjøfartsmuseet ligger sørøst på halvøya. Her ligger Villa Bugten oppført i 1854. Det ble på 1800 tallet anlagt en rekke villaeiendommer langs sjøen på Bygdøy. Villa Bugten er en av de få originale villaeiendommene med egen strandlinje som er igjen. Kong Karl Johan sin visjon var å lage en folkepark som skulle bidra til befolkningens velferd. Det ble anlagt stier, grusveier, utsiktspunkter, badeanlegg og ulike attraksjoner og bevertningssteder.

Vår visjon er å videreføre dette og gjøre Villa Bugten tilgjengelig for folket.

«Bugten» og Ellingstuen

Dr. Otto Lund kjøpte eiendommen «Bugten» i 1854 med odden mellom Bygdøynes og Langvik. Kartet fra 1844 viser hvor fiskerstuen «Ellingstuen» lå ute på Bygdøynes. Bak sommerboligen bygde Lund en bygning til Elling Smed (Guulsen) for å kunne rive «Ellingstuen». Fiskerne på Bygdøy bodde i området Ro- Huk-Bekkebukten. To år senere ble det utstedt et nytt skjøte som ga selgeren Kiene rett til en landgangsbrygge og en gangsti til den. Dette er trolig gangstien i dag fra Løchenveien bak Ellingstuen ned til Bygdøynesveien bak Kon-Tiki Museet.

Ellingstuen ligger fremdeles bak «Bugten». Opprinnelig lå det en stall tre-fire meter bortenfor. Nå er stuen og stallen bygd sammen med en gang og et soverom. Innvendig går det et par trinn opp til den tidligere inngangsdøren. Der har Elling malt sitt «navneskilt» «EllingSmedsStue» og nederst årstallet 1854. På baksiden malte han «Ladegårdsøen» og nederst løkkeeierens navn, Otto Lund. I 1865 bodde datteren Marte Ellingsen der med losjerende.